
- Acest eveniment a trecut.
Sidy Thal, de Thomas Perle și Clemens Bechtel
25 martie @ 19:30
Cu începere în Sinagoga din Cetate (str. Mărășești nr. 6) și continuare în sala Teatrului German de Stat Timișoara 12+
SIDY THAL
de Thomas Perle și Clemens Bechtel
Regia: Clemens Bechtel
Coproducție cu Teatrul Evreiesc de Stat București
Cu: Katia Pascariu, Viorica Predica, Daniela Török, Olga Török, Oana Vidoni, Boris Gaza, Mircea Dragoman, Mihai Prejban.
Ansamblul „Motl, fiul Cantorului” de Scholem Alejchem și vocile de pe audio-walk: Enikő Blénessy, Viorica Predica, Maia Morgenstern, Silvia Török, Katia Pascariu, Daniela Török, Olga Török, Oana Vidoni, Boris Gaza, Rareș Hontzu, Mircea Dragoman, Richard Hladik, Mihai Prejban, Isolde Cobeț.
Instrumentiști: Serena Voaideș (invitată), Cosmin Hărșian (invitat).
Decorul și costumele: Șteff Chelaru (invitată), Ioana Groza (invitată) • Muzică: Dan Simion (invitat) • Documentare: Maria Irimia (invitată) • Colaborare dramaturgică: Dan Druță (invitat) • Asistență de regie: Isolde Cobeţ • Machiaj: Bojita Ilici, Aurora Spasinovici • Regie tehnică:Ovidiu Radu, Aurel Cristea • Înregistrări pentru audio-walk & Video Design: Alex Halka (invitat) • Pregătire muzicală: Roxana Ardeleanu (invitată).
La 26 noiembrie 1938, două grenade de mână au explodat în sala de spectacole a Teatrului din Timișoara în timpul unei reprezentații a cântăreței evreico-bucovinene Sidy Thal și a ansamblului său. Patru persoane au fost ucise și 70 rănite în atacul antisemit comis de Garda de Fier, un grup naționalist de extremă dreapta. Evenimentul, puțin cunoscut în orașul Timișoara, Capitală Europeană a Culturii 2023, a fost cercetat de dramaturgul Thomas Perle și regizorul Clemens Bechtel cu ajutorul Mariei Mădălina Irimia de la Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din Romania „Wilhelm Filderman” din România și au creat o piesă documentară pornind de la acest incident. Ce este adevărat? Ce s-a întâmplat cu adevărat? Piesa de teatru și producția sunt o încercare de a reconstitui atacul și perioada în care antisemitismul și fascismul au devenit parte din viața de zi cu zi într-o societate multiculturală, ceea ce a dus la oroarea celui de-al Doilea Război Mondial și la Shoah.
Spectacol urmat de o discuție cu publicul.
Cu supratitrare în limbile română, engleză și germană.